Tokyo Anti-Library
Archasm
In Collaboration with Sabarish Parthasarathy
To the curious public, “The City Room” is like a theatre lit up with partially drawn danpalon curtains encouraging a peek or two inside the hustle and bustle of the back-stage. The design operates in four stages of interaction - the entry open air theatre for casual conversation, the transitional arcade of Japanese elements helping stimulate further dialogue. The functions of a conventional library are then keyed on to this hybrid take on knowledge sharing. The layout follows an open plan with pockets of break out spaces in between the stacks, disrupting the monotony of traditional library design. The final stage is the top floor that serves as an experiential learning centre with skylights that also act as interactive screens, inflatable pods for hosting events or as augmented reality hubs and observatory podiums. The design in its entirety help in engaging the public gradually into a world that is a balance between traditional and futuristic forms of learning. ‘The City Room’ thus helps in encouraging horizontal importance to all streams and not restricting to one mode of learning. With it’s crafted features, it creates a benchmark for future experiential developments.

City Room - Tokyo

Public - Private
Public - Private
Volumes
Volumes
Interactive Floor
Interactive Floor
Skin
Skin

Section - City Room

Back to Top